7 Fakti, kas Tev būtu jāzina par medu
1. Kas ir Medus?
Medus ir dabisks un salds produkts, ko medus bites ražo no augu ziedu nektāra. Ievākto nektāru bites novieto medus šūnās, nogatavināšanai. Medus nogatavināšanai vidēji nepieciešamas 2 nedēļas, tad bites medus šūnas aizvāko. Tā ir kā bišu kvalitātes zīme.
2. Kāpēc katru dienu veselīgi ēst medu?
Medū ir ap 100 dažādu cilvēkam nepieciešamu vielu.
Medus ir noderīgs, jo ir efektīvs palīgs cīņā ar klepu, uzlabo miega kvalitāti, atmiņu , stiprina imūnsistēmu, samazina holesterīnu un sirds saslimšanu risku, izvada toksīnus, palīdz samazināt svaru, u.c
Medu izmanto arī kosmētikā kā līdzekli, kas labi dezinficē un baro ādu. Medus padara ādu tīrāku.
3. Cik daudz medu var ēst dienā?
Medus dienas deva pieaugušajiem 50 -100 g, bet bērniem ne vairāk kā 30-50 grami dienā.
Atceries!
Šo medus daudzumu nelielās devās vēlams izlietot dienas laikā.
Tikai viena tējkarote medus var ievērojami palīdzētu un uzlabot veselību un ķermeņa vispārējo stāvokli.
Svarīgi!
Bērniem līdz 1 gada vecumam NEIESAKĀM
4. Kāpēc medus kļūst ciets?
Medus pārvēršanos cietā masā tautā dēvē par “sacukurošanos”, biškopji šo dabīgo procesu sauc par kristalizēšanos.
Medus kristalizācijas iemesls ir dabīgie cukuri – glikoze un fruktoze. Jo vairāk glikozes ir bišu ievāktā ziedu nektārā, jo ātrāk medus kristalizējas.
Vai kristalizācija ietekmē medus kvalitāti?
Kristalizācija nekādi neietekmē medus kvalitāti, uzturvērtību vai ķīmisko sastāvu – tā tikai norāda uz 100% dabīga medus pazīmēm!!
Atceries!
Dabīgs medus nekad nepaliks ciets, ja tas ir apstrādāts jeb krēmots, jo tā tiek izjaukts medus kristalizācijas process.
Krēmveida pavasara ziedu medu vari iegādāties šeit!
5. Kāda ir medus sildīšanas temperatūra?
Medu līdz lietošanai tīkamai konsistencei var uzsildīt, burciņu ieliekot ūdens peldē, sildot ne augstāk kā +40…+45 °C un apmaisot.
Ja vēlaties šķidru medu, tad būs nepieciešamas pāris dienas.
Atceries!
Medus nezaudē savas īpašības, ja tiek pievienots karstai tējai vai kafijai
Svarīgi!
Karsējot medu temperatūrā, kas augstāka par 45 °C, izzūd vitamīni un fermenti.
6. Kā medu uzglabāt pareizi?
Medus savas unikālās īpašības nezaudē pat trīs un vairāk gadus.
Vislabāk medu uzglabāt:
stikla burkā;
tumšā, vēsā un sausā vietā;
noslēgtā traukā, jo medus ļoti uzsūc mitrumu, apkārtējās smakas un smaržas.
Atceries!
Neuzglabā medus metāla, cinkotā vai vara traukā, jo medus saskare ar šiem metāliem padara to toksisku.
7. Kur iegādāties medu ?
FRICIS medus veikalā vari ērti iegādāties medu no vietējā biškopja ! Medus pieejams dažādos tilpumos.
Izvēlies Latvijā ražotus medu, jo bites to ievāc no vietējām augu sugām, kuras varētu būt labāk piemērots tieši tavai veselībai. Latvijas medus būs augstākas kvalitātes un svaiguma.
BIŠU PRODUKTI IR LABĀKAIS KO DABA MUMS VAR DOT!
Izvēlies sev labāko!